Direct naar inhoud

De boekenlijst van 2010 (in)tolerantie

Mats Wahl - Wraak

Tove is veertien. Ze heeft haar vader nooit gekend. Hij is doodgeschopt door enkele jongeren. Eén van die jongeren van toen is nu een extreemrechtse politica die opkomt bij de verkiezingen. Tove is vast van plan om haar te vermoorden. Wraak wil ze en niets anders!
Dit is het vierde deel uit de thrillerreeks rond commissaris Fors. Net als in de vorige delen lijkt een eenvoudig politieonderzoek van een misdaad toch niet zo eenvoudig.

Per Nilsson - Ik ben geen racist

Tijdens een weekend in Stockholm wordt Svenne neergestoken door allochtone jongens. Hij overleeft het. Kort daarop raakt hij in contact met een zekere Nils Dackeman, die hem meeneemt naar bijeenkomsten van zijn politieke partij 'Rechtvaardig Zweden'. Deze partij komt op voor de 'gewone Zweed' en blijkt fel anti-islam te zijn. Svenne raakt in de ban van Dackeman en wordt benoemd tot partijsecretaris. Ze organiseren demonstraties met een steeds agressiever karakter. Er wordt gezwaaid met Zweedse vlaggen, hoofddoeken worden afgerukt en winkels van allochtonen worden geplunderd. Het geweld loopt compleet uit de hand.
Dit is nooit Svennes bedoeling geweest. Hij moet vluchten. Hoe komt hij er zonder kleerscheuren af?

Edward van de Vendel - Gelukvinder

Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijkse leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Hamayun vindt Nederland fris, en groen. En hier kan het gezin vrijer denken. Hier is er een toekomst mogelijk. Hamayun wil graag naar de filmacademie. Maar mogen ze wel blijven?

Selma Noort - Dat spel van jou en mij

Marta en Sjonnie spelen een spannend spel in het moeras. In het geheim, want Marta mag van haar vader absoluut niet met Sjonnie omgaan. Hij is niet van hun kerk. Bovendien is hij een jongen, en een brutale vechtersbaas. Als Marta op een dag met Sjonnie uit het moeras komt, staat daar het jongetje waar ze elke week op moet passen. Heeft hij hen begluurd? Zal hij haar verraden? Jaren later is Marta lerares en vertelt ze haar leerling Ehliman over vroeger. Marta's oude kerk is nu de moskee waar Ehliman bij hoort. Ehliman vindt haar ouders streng. Hoe meer Marta vertelt, hoe beter Ehliman begrijpt dat het voor Marta vroeger net zo moeilijk was om gehoorzaam te zijn als voor Ehliman nu.

Jantien Belt - Verscheurd

Jasmine heeft een Iraanse vader en een Nederlandse moeder. Dat was nooit een probleem, tot haar broer betrokken raakt bij een jeugdbende. Hij wordt beschuldigd van vandalisme en opgepakt. Plots keert de buurt zich tegen Jasmines familie. Buren waarmee ze altijd goed konden opschieten, willen hen nu weg uit de straat. Hun huis wordt beklad en ze worden uitgescholden op straat. Zelfs Jasmines vriendin heeft krasse uitspraken als ze over vreemdelingen praat. Ze weet niet hoe hard dat Jasmine kwetst. Die keert zich meer en meer af van de Nederlandse leefwijze. Ze verheerlijkt Iran en komt op een dag zelfs met een hoofddoek naar school. Daardoor verliest ze haar (Nederlandse) vriendje, wat haar nog verder in de put helpt. Haar leraar grijpt in…

Mikael Engström - Tobbe

Tobbe is er een van de Rentmeesterweg, net als zijn vrienden Lars en Ola en nog een paar stoere jongens. Zij liggen voortdurend overhoop met de jongens van de Bosjesweg. De gevechten gaan er niet zachtzinnig aan toe: ijzeren staven en zelfs een luchtbuks worden ingezet om de onderlinge strijd te beslechten. Op onderkoelde toon en met een flinke dosis humor wordt verteld over de bewoners van een buitenwijk ergens in Zweden. Niet alleen de jongens, ook hun familie, de mooie buurvrouw, de oud-strijder en de zwervende alcoholist zijn weergaloos mooi neergezet. Het zijn de kleine portretten, de talloze anekdotes die de sfeer bepalen. Er wordt meestentijds vanuit Tobbe verteld. Deze episodes worden afgewisseld met Tobbes innerlijke gesprekken met zijn overleden moeder.

Robin David - Hou je van blauwe ogen

De 16-jarige Pieter is verliefd op een jongen. In eigen kring is daarvoor alle begrip. Als blijkt dat de jongen niet Richard heet, maar Rachid en dus een Marokkaan is, verandert dat niet veel. Maar in de Arabische cultuur van Rachid is het wel een groot probleem. Allerlei voorvallen tonen het verschil in de culturen: de gesloten huiselijkheid van de Marokkanen, een ongehuwde Europese moeder, de Koran die homoseksualiteit verbiedt. Hoewel ze heel omzichtig te werk gaan, nemen ze toch risico's. Zo ziet de zus van Rachid een keer een naakte Pieter en worden ze betrapt op vrijen in het openbaar door de politie.

Martine Letterie - De schaduw van het verleden

In 1970 verhuist de 13-jarige Peter met het gezin van de Veluwe naar Drenthe. Dat er iets niet klopt binnen het gezin, is duidelijk. Zijn vader drinkt, kan geen carrière maken en z'n moeder zwijgt. Peter verheugt zich op de nieuwe school en een nieuwe start in de winkel van zijn overleden opa. Ze worden echter genegeerd zowel in het dorp als op school, maar waarom? Peter komt erachter via een dagboek van zijn vader uit de oorlogstijd. Het familiegeheim is dat zijn vader in de oorlog totaal fout was en lid was van de NSB. Het duurt enkele maanden om dit te verwerken en er met hulp van een lerares geschiedenis wat aan te doen. Hij maakt het thuis bespreekbaar, zijn moeder wordt eindelijk actief en het verhaal eindigt met een voorzichtig positief perspectief.

Jon Ewo - Zwart / Wit

Jo en Ben zijn trouwe kameraden en outcasts in de school.
Zij worden voortdurend gepest, waardoor zij zich afzetten van de buitenwereld. Zij ontvluchten de realiteit en geven zich over aan wrede realityshows op tv en gaan volledig op in hun geliefde videospel 'Hell on Wheels'. De helden uit dat spel zijn hun ideale identificatiefiguren.
Als het pesten escaleert, slaan de stoppen door en zinnen ze op wraak.

Joyce Pool - Groeten uit Londen

Op werkweek in Londen raken de zestienjarige Jamal en zijn vriendin Sanne hun klas kwijt. Op eigen houtje reizen ze de groep achterna. In de bus krijgt Jamal van een stel mannen een bom in zijn handen gedrukt. Onmiddellijk breekt er grote paniek uit: Jamal en Sanne worden gearresteerd en naar het politiebureau gebracht. Terwijl Sanne na één nachtje wordt vrijgelaten, zit Jamal na een week nog vast op verdenking van terrorisme. Jamal wordt dagelijks aan een kruisverhoor onderworpen. Hij krijgt geen advocaat toegewezen en hoort van de politie dat hij op grond van de nieuwe antiterrorismewet eindeloos kan worden vastgehouden.

Joyce Pool - Blauw

Nienke wil skaten, het liefst de hele dag. Ze traint voor de Nederlandse kampioenschappenen hoopt daarna Europa te veroveren. Daarvoor worden school en vriendinnen regelmatig op het tweede plan gezet. Dat verandert als Nienke op een dag op school te horen krijgt dat haar Koerdische klasgenootje Senna Ceçik die nacht met haar familie het land is uitgezet. De hele klas is verdrietig en voelt zich machteloos.
Bij Nienke komt daar nog een emotie bij: haar moeder werkt bij de politie en was betrokken bij de uitzetting. Nienke is woedend en kan niet begrijpen dat haar moeder tot zoiets in staat is. Met haar klasgenoot Bob breekt ze in in het huis van de familie Ceçik op zoek naar een adres in Turkije waar Senna naartoe zou kunnen zijn gegaan. Daar komen ze niet achter. Wat ze wel vinden is een dagboek, waarin Senna over haar leven in Turkije heeft geschreven. Zo leren ze een heel andere Senna kennen.

Linzi Glass - Ruby Rood

Ruby (17) woont in een welgestelde buurt van Johannesburg, de hoofdstad van Zuid-Afrika waar in de jaren '70 nog altijd apartheid heerst. Waar Ruby opgroeit, is weinig te merken van de groeiende haat en agressie in Soweto. Haar vader is een liberale advocaat, haar moeder leidt een galerie waarin ze ook het werk van donkere kunstenaars tentoonstelt. Ruby wordt voor de eerste keer echt verliefd op de knappe Afrikaanse Johann, die net als zij niet gelooft in apartheid, maar wiens vader lid is van de racistische beweging De Broederbond. Hun relatie wordt door iedereen in hun omgeving afgekeurd. Wanneer in Soweto een bloederige opstand uitbreekt, wordt de situatie onhoudbaar. Wie is nog te vertrouwen? Door de politieke situatie wordt Ruby gedwongen keuzes te maken, en afscheid te nemen van degene van wie ze houdt.

Heleen Vreeswijk - Eerwraak

Hij zuchtte diep. 'Je hebt mooie ogen', flapte hij er toen uit. Er flitste iets over haar gezicht en ze stond op. 'Ik moet gaan.'
Ze graaide haar jas van de stoel en ontweek zijn blik. 'Ik moet op tijd thuis zijn.' 'Wacht, ben je boos? Heb ik iets verkeerds gezegd?''Sam, dit gaat niet lukken. Ik ben stom geweest om hier met jou af te spreken. Ik had je geen hoop mogen geven. Ik vind je een hartstikke leuke knul en… verder niets. Het spijt me.' Ze draaide zich om en liep toen vlug naar de deur. 'Letiva…' Letiva voelde dat haar ogen zich met tranen vulden en ze versnelde haar pas, bang dat hij haar achterna zou komen en haar tranen zag.

De zeventienjarige Sam Visser wordt smoorverliefd op het beeldschone Afghaanse meisje Letiva. Letiva is in Nederland geboren en opgegroeid, maar volgens de regels van haar cultuur grootgebracht. Ze draagt een hoofddoek en heeft van huis uit geleerd dat ze moet oppassen voor jongens en hen het best kan negeren. Toch slaat de vonk over en valt Letiva voor Sams charme. Ze weet echter dat het een taboe is om als meisje met een niet-moslimjongen thuis te komen. Het wordt een moeizame maar innige relatie, die voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Maar het paartje neemt steeds meer risico's. Het geheim komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt.

Theo Engelen - Moord in zwart wit

Hoe trek je de aandacht van mensen die de grenzen van wat normaal acceptabel is al lang hebben overschreden, vraagt de 17-jarige Cas zich voor een werkstuk af. Via de site van Blank Front, een rechts-extremistische beweging die geweld niet schuwt, zoekt hij als White Ruler contact. Een hachelijke onderneming en start van een reeks adembenemende gebeurtenissen, waardoor hij niet alleen zijn vriendin Lisa, de AIVD en de politie achter zich aankrijgt, maar waarbij ook zijn geloofwaardigheid op het spel staat.

Sara Zarr - Mijn leven is een ?

Deanna is dertien als haar vader haar betrapt in een nogal netelige situatie: vrijend met een zeventienjarige jongen, die bevriend is met haar broer. Vanaf die dag lijkt ze wel een paria in huis. Haar vader praat niet meer tegen haar, kijkt haar zelfs niet aan. Aan haar moeder heeft ze ook weinig, die is te druk met werk en huishouden. En haar broer, die heeft dan wel een vriend minder, maar al laat hij Deanna niet vallen, echt een steun is hij ook niet. Niemand die zich afvraagt hoe het zat tussen Tommy en Deanna, niemand die eens een goed gesprek met haar heeft. En haar enige vriend, Jason, krijgt een relatie met haar enige vriendin. Die hebben haar ook niet meer nodig. Het verhaal gaat bovendien als een lopend vuurtje rond, en Deanne wordt er niet alleen op aangekeken dat ze een slet is, ze wordt ook gepest en gesard. Ze voelt zich hopeloos alleen, hoe kan ze ooit nog een 'gewoon meisje' zijn?
Ze schrijft af en toe in een dagboek:'Tommy is voorbij. Ik voel me niet anders. Omdat: wat nu? Mijn leven is een vraagteken.'
Met haar broer gaat het ook niet naar wens. Zijn vriendin krijgt een baby, en ze hebben geen geld, geen woonruimte. Ze wonen in bij Deannes ouders. Daar is Deanne wel blij mee, kan ze in ieder geval de sfeer in huis wat ontlopen, en ze vat het plan op om te gaan werken, en haar loon op te sparen. Dan geeft ze dat aan haar broer en dan gaan ze met hun vieren in een huis wonen, fantaseert ze. Maar de enige baan die ze kan krijgen is in een pizzeria waar tot haar grote schrik Tommy ook werkt. En ze maakt ruzie met haar vriendin. En haar 'schoonzus' blijkt niet tevreden.
Alles loopt heel anders dan ze gedacht had.

Steve Kluger - My most excellent year

Het begon als een schoolopdracht: 'Schrijf over het meest bijzondere jaar in je leven'. Twee jongens - T.C. en Augie, die zichzelf tot broers hebben verklaard - en de diplomatendochter Alé kiezen hetzelfde jaar: het jaar dat ze vrienden werden.
Het lijkt een onmogelijk drietal: de honkbalfanaat T.C, die zijn zinnen op Alé heeft gezet, de musicalliefhebber Augie van wie iedereen - behalve hijzelf - weet dat hij homoseksueel is, en Alé, die probeert onder het strenge regime van haar vader uit te komen door stiekem zang- en dansles te nemen.
T.C. raakt bevriend met het dove weesjongetje Hucky dat door Mary Poppins uit zijn pleeghuis gehaald hoopt te worden. Augie wordt verliefd en regisseert zijn eerste show. En Alé laat langzaam haar hooghartige masker zakken, en komt erachter dat de jongen die ze heeft afgewezen eigenlijk heel bijzonder is...

Mohamed Sahli - Blijf van me af

De twaalfjarige Ali gaat met zijn klas naar het Kröller-Müller Museum. Ali en zijn vrienden Mo, Sammy en Appie hebben er helemaal geen zin in om schilderijen te bekijken en weten aan de aandacht van meneer Hoksbergen, hun leraar, te ontsnappen. Ze lenen een stel fietsen en crossen het museumpark door. De jongens dagen elkaar voortdurend uit: ze vallen zwanen lastig en breken in een schapenstal in, waar ze een kalender met blotemeidenplaatjes vinden. Als Ali met zijn vrienden wil stoeien, wordt hij door hen uitgescholden voor 'homo'. Ze weten niet dat Ali inderdaad op jongens valt. Om te bewijzen dat hij geen homo is, moet Ali van zijn vrienden met Fatima zoenen. Maar dan krijgt hij het aan de stok met Fatima's broer…

Ineke Holtwijk - Ramiro, kindsoldaat

Ramiro wordt geronseld door het 'bevrijdingsleger' in Colombia. In het begin voelt hij zich belangrijk en sterk. Er wordt tegen hem opgekeken. Maar al snel begint het leven als soldaat hem zwaarder te vallen. Als het 'bevrijdingsleger' een rijk meisje ontvoert, besluit Ramiro met gevaar voor eigen leven haar te helpen en ook zelf te ontsnappen. Maar waar het meisje echt vrij kan zijn, door met haar familie naar Florida te gaan, rest Ramiro een leven waarin hij altijd over zijn schouder zal moeten kijken.


Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit